Trombone Shorty & Orleans Avenue (US) supp. act Jeangu Macrooy 'Cool Presents' donderdag 16 november 2017 reporter & photo credits: Freddie texte Français: Paul Jehasse info artists: Trombone Shorty - Jeangu Macrooy info club: Het Depot © Rootsville 2017 |
---|
Hoog bezoek vandaag in 'Het Depot'. Onder de noemer 'Cool Presents' staat hier vandaag niemand minder dan 'Trombone Shorty'
op de affiche. Alvorens we ons gaan inleven in een onwaarschijnlijke blend van NOLA Jazz en Funk krijgen we er nog een extraatje bij met Jeangu Macrooy, als dat niet 'Cool' is...
Jeangu Macrooy werd geboren in Paramaribo (Suriname) op 6 novermber 1993. In 2001 vormde hij met zijn broer Xillan de broep 'Between Towers' en brachten in 2013 hun eerste en enige album 'Stars On My Radio' uit. In 2014 verhuisde Jeangu Macrooy naar Nederland waar hij aan de ArtEZ Popacademie te Enschede de richting 'songwriter' volgde. Ondertussen is gebleken over welk uitzonderlijk talent hij bezit. Op 6 april 2016 bracht hij zijn debuut EP 'Brave Enough' uit. Daaruit werd het nummer 'Gold' geselecteerd om als single te worden uitgebracht. Deze single kreeg niets dan lovende kritieken en een jaartje later, op 14 april 2017 volgde dan eindelijk zijn full CD 'High On You' (album report).
Jeangu Macrooy komt helemaal alleen samen met zijn akoestische gitaar het podium opgewandeld en bevestigt ons vermoeden dat het een zeer intieme set zal gaan worden. Hij zet onmiddellijk aan met een 'a capella' nummer in wat denkelijk zijn lokale dialect is. Wat meteen opvalt is dat deze in Nederland wonende singer-songwriter de skills bezit om met zijn meer dan aangename stem 'Het Depot' in een mysterieuze stilte te hullen met nummers als 'The Next One' en het doordringende 'Monster'. Beiden zijn songs die uit zijn debuut EP 'Brave Enough' komen. Om het ook een beetje luchtiger te maken steekt Jeangu Macrooy dan van wal met de titeltrack uit zijn nieuwe album.
Of het nummer 'High On You' nu te maken heeft met de onvoorwaardelijke liefde voor iemand of het je vrolijker maakt omdat het hier ook over het roken van een 'jointje' gaat, daar ben ik nog niet uit. Vast staat dat de oproep om mee te zingen onmiddellijk door een aanwezige deerne 'au serieux' wordt genomen en zo de rest van de zaal het zwijgen oplegt. Nogmaals komt het door de drang voor liefde liefde of door een joint...? Feit is wel dat het nummer door beiden verder werd afgewerkt in een 'gospel sfeertje' iets wat wel werd gesmaakt. Het nieuwe 'Do You Wanna Dance' is het laatste wapenfeit van Jeangu Macrooy hier in 'Het Depot' en of we dat willen? Met een band naast zich behoort dit zeker tot de mogelijkheden. Warme stem en sterke persoonlijkheid met uitstekende nummers.
Na deze toch wel aangename kennismaking met Jeangu Macrooy is het tijd om alle stoelen aan de kant te zetten voor de wervelende NOLA funk van Tormbone Shorty & Orleans Avenue. Wat we nu al kunnen meegeven is dat dit voor velen waaronder mezelf dit concert één van de 'highlights' van 2017 is geworden, zo niet 'het' ultieme hoogtepunt. Het werd een concert om duimen en vingers van af te likken in ware 'New Orleans' stijl alsof 'Mardi Gras' hier in Leuven al werd ingezet. Een 90 minuten onafgebroken funky party waardoor zowat het gans 'Depot' door in beweging werd gezet en waarvoor best wat superlatieven mogen worden voor gebruikt, zoiets als 'Formitastisch'.
Een beleving die we zelden kunnen meemaken, een rollercoaster van emoties alsof we ons hier midden in 'Bourbon Street' bevonden. Trombone Shorty en zijn 6-koppige Orleans Avenue maakten het quasi onmogelijk om alles in je op te nemen. In elke hoek van het podium gebeurde wel iets zodat de fans ogen te kort kwamen. Ogen die in eerste instantie gericht waren op 'Trombone Shorty' maar die door toedoen van hemzelf en zijn band vanavond voor een onwaarschijnelijk muzikaal en spectaculair orgasme zorgden .
Met de instrumentale binnenkomers 'Backatown' en 'Craziest Things' werd er hier in 'Het Depot' iets in beweging gezet dat we hier nog maar zelden konden meemaken. Een concert met niet '1' dipje maar enkel met hoogtepunten. Trombone Shorty is de alias voor Troy Andrews en kwam meteen binnen langs de grote poort in de jazzwereld. Al op 3-jarige leeftijd oversteeg hij reeds de imposante trombone en volgde haast onmiddellijk een internationale en verdiende erkenning. In die mate zelfs dat er in zijn 'hometown' New Orleans' al haast onmiddellijk een club naar hem werd genoemd, de 'Trombone Shorty Street' zal in alle waarschijnlijkheid wel vlug volgen.
'Here Comes The Girls', yep en het dak ging er hier meteen af met deze floorfiller uit zijn nieuwste album. De vraag van 'Are you ready to funk werd meer dan overbodig doordat de dolle menigte zich al vanaf 'minute one' in een party roes bevonden. Trombone Shorty laat ieder lid van deze 'Orleans Avenue' meer dan aan bod komen zodat ieder van de 6-koppige formatie zijn 'moment de gloire' komt te beleven. Is het nu de zinderende bas-solo van Mike 'Bass' Bailey, de rockende rifjes Van Pete Murano's six-strings, de doordringende beats van drummer Joey Peebles of het spektakel van de hornsection BK Jackson (tenor) en Dan Oestreicher (baritone), we zaten hier midden in een heuse 'carnival' sfeer zoals ze dat enkel in 'The Big Easy' kunnen.
'Give Me My Heart Back', geen denken aan want we sloten 'Trombone Shorty & Orleans Avenue' hier vanavond diep in het onze. Net als je begint te denken van, die moet toch eventjes op adem komen, wordt het gaspedaal voor een onvoorwaardelijk 'spin' weerom ingedrukt en met een bruggetje komen we uit bij een James Brown show zoals de Godfather of Soul' ze zelf zelden kwam te geven, incluis diens dancin' moves, I Feel Good You, I Knew That I Would Now. Ik hoor het hier al zeggen, dat we dit nog mogen meemaken ;-). Trombone of trompet het is hem allemaal gelijk, hij bespeelt ze alsof het zijn laatste noot kan zijn.
De beleving naar het einde van dit concert werd al ingezet van bij het eerste nummer maar duurde 90 onbeschrijfelijke en waanzinnige minuten die voorbij vlogen alsof het seconden waren. Time flies when you're having fun. Met 'Hurricane Season' konden we ons letterlijk inleven in een tornado van funk, klasse 5. Toen Shorty en de zijnen begonnen met 'mechandising' de zaal in te deponeren voelde we dit uiteraard aan als een triest afscheid. Zelfs de vrouwelijke fans die in het bezit waren gekomen van een kralenketting konden niet getroost worden. Was dit het einde? Gelukkig lieten 'Trombone Shorty & Orleans Avenue' niet al te lang op zich wachten en brachten ze een 'bisser' in de geest van de voorbije minuten, onwaarschijnlijk. Ik zag sommigen in trance geraakte fans al naar hun smartphone reiken om een treinticket te bemachtigen richting volgend concert ergens in Europa. Hier in Leuven staat er buiten geen oproerpolitie maar fans die met een gevoel van opperste tevredenheid richting huiswaarts keren. Uh Huh, Oh Yeah!!!
met dank aan 'cool' Mike en Esther...
Texte Français (Paul Jehasse)
Trombone Shorty, de son vrai nom Troy Andrew, est venu nous visiter côté Flandre à Louvain, salle Het Dépôt ! Troy était accompagné de 6 musiciens vraiment expressifs et en grande forme physique aussi Pete Marano (guitare), Mike Bass-Bailey (bass), Joey Pebbles (batterie), Dan Oestreicher (barytone Sax), B.K Jackson (ténor sax).
En 2005 Troy fait partie de la section cuivre de Lenny Kravitz et font la première partie d’AEROSMITH. Il joue surtout le trombone, la trompette et accessoirement la batterie, l’orgue et le tuba. Son style FUNK NOLA.
Il joue depuis l’âge de quatre ans bercé dans le quartier roots de TREME de la Nouvelles Orleans et depuis 2009 il possède son propre band Orleans Avenue.
En 2007 le magazine « Offbeat » le nomme musicien de l’année. Provenant du quartier de TREME (NOLA), en 2010 il devient acteur en jouant son propre rôle dans la superbe série américaine du nom du quartier bien connu (TREME) pour la firme HBO.
Après de multiples apparitions avec les plus grands et jouant dans des prestigieuses soirées californiennes pour les Awards il signe 2016 chez Blue Note pour son plus récent opus : « Parking Lot Symphony » (issue en avril 2017), ce qui lui fait son onzième record.
Ici à Louvain il a démontrer toute l’étendue de son talent de musicien en jonglant entre son trombone et sa trompette. Son dynamisme et surtout son souffle a incendié la salle et ses musiciens sautaient comme des cabris sur toute l’étendue de la scène et que nos yeux ne pouvaient suivre et nous nous sommes mis presque tous à danser pendant plus d’une heure quarante, sans reprendre haleine nous rêvant dans les clubs, juke joints de NOLA sur son FUNK époustouflant de la Big Easy !
Un des meilleurs concerts si ce n’est le meilleur de l’année sur notre sol !!!
(support act Jeangu Macrooy )
Trombone Shorty and Orleans Avenue
Het Depot
Jeangu Macrooy